Generatia Y modifica politicile de recrutare si motivare

06. 2010 at 18:28 Un comentariu

Reprezentantii Generatiei Y cunoscuta si ca Generation Next sau Net Generation, pot reprezenta factorii care vor modifica, vor reconfigura piata fortei de munca.

Chiar daca intampina numeroase impedimente in a-si gasi un loc de munca, tinerii care fac parte din Generatia Y redefinesc notiunea de loc de munca. Astfel, angajatorii din marile companii internationale au inceput sa-si regandeasca politicile de organizare la locul de munca precum si politicile motivationale, acestea fiind configurate in functie de profilul tinerilor angajati.

Reprezentantii Generatiei Y pot fi caracterizati prin dinamism si dorinta de implicare in comunitate. Este un aspect pe care l-am constatat si in Romania – tinerii se inscriu in numeroase ONG-uri, incep activitatea intr-o asociatie studenteasca sau opteaza pentru organizatii precum Rotaract (divizia de tineret Rotary). Motivatia este simpla: dorinta de a socializa, de a pune bazele network-ului personal dar si dorinta de a invata ce inseamna lucrul in echipa, gestionarea unui proiect sau organizarea unui eveniment.  In cadrul unui ONG, tinerii invata primele notiuni despre leadership, unii chiar descoperind abilitatile de lider si urmand a le fructifica mai departe in forma antreprenoriatului.

O alta caracteristica a Generatiei Y este flexibilitatea reflectata si in dorinta pe care o au tinerii vis-à-vis de viitorul loc de munca.  Acestia isi doresc de la angajatori, sa le ofere posibiltiatea de a lucra de acasa sau din alt loc si fara a avea un program riguros. Pe plan extern, anumite companii au inceput sa dezvolte astfel de programe pentru tineri (”Alternative Work Solutions” – Citigroup), insa, in Romania astfel de oportunitati sunt rar intalnite in cadrul multinationalelor. Mai degraba, tinerii pot beneficia de flexibilitate la locul de munca, in cadrul companiilor mici, cu un numar mai mic de angajati si cu valori bazate pe amicitie.

Traind era informatiei, tinerii generatiei Y sunt dornici de a se dezvolta personal si profesional, de a acumula cat mai multe informatii si de a se specializa. Astfel, angajatorii folosesc programele de internship/trainee sau training-urile drept metode de atragere a tinerelor talente dar si ca instrumente de motivare la locul de munca.

Simtul antreprenorial reprezinta o alta caracteristica definitorie pentru tinerii generatiei Y. Chiar daca turbulentele economice reprezinta un impediment pentru tinerii care aleg calea antreprenoriatului, acestia sunt caracterizati de ambitie si de creativitate si nu renunta la start-up-urile pe care le dezvolta impreuna cu cativa prieteni. Consider ca in astfel de perioade de criza se realizeaza cele mai importante dezvoltari antreprenoriale din cauza deprecierilor oportunitatilor de pe piata fortei de munca.

In concluzie, Generatia Y reprezinta sau o sa reprezinte un model dupa care se vor configura viitoarele politici de recrutare si motivare a personalului.

Sursa foto: yesyesss.wordpress.com
Reclame

Entry filed under: Educatie, HR. Tags: , , , , , , , , .

Interviuri OnlineStudent.ro P.S.(ucces): Consilierea in cariera

Un comentariu Add your own

  • 1. amalia  |  09. 2010 la 22:34

    interesant post..si blog in general. ce sa zic? imi place ce si cum gandesti..la cat mai multe posturi inspirate 😉

    am vazut ca ai mentionat la un moment dat despre flexibilitatea la locul de munca… daca doresti sa te informezi mai in detaliu o poti face pe http://www.flexiwork.ro … enjoy 😉

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorii

Articole recente

Actualizări Twitter

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.


%d blogeri au apreciat asta: