P.S.(ucces): Consilierea in cariera

06. 2010 at 20:23 Un comentariu

Esti pe cale sa termini facultatea? Sau tocmai ai iesit din sala unde ti-ai sustinut lucrarea de licenta? Inseamna ca ai incheiat cu succes parcursul academic. Cu siguranta te gandesti sa iti iei o vacanta de cel putin o saptamana si apoi…sa te angajezi. Incepi prin a aplica la numeroase job-uri pe toate site-urile de recrutare (asta presupunand ca ai un profil creat pe aceste site-uri), revizuiesti network-ul personal si incerci sa-l suni pe unchiul care-l cunoaste pe directorul de la compania X si il rogi sa-ti puna o pila pentru a te angaja. Astepti o saptamana, doua. Niciun raspuns. Mai aplici la cateva job-uri si apoi esti sunat si chemat la interviu. Trece si aceasta etapa.  Timp de o saptamana astepti raspunsul cu sufletul la gura. Dar nu vine.

Cred ca ar fi cazul sa-ti pui o intrebare. Esentiala. Unde gresesc? Cu siguranta vei fi tentat sa google-uiesti, sa introduci cuvinte cheie de genul “sfaturi interviu”, “CV de succes”, “reusita la interviu”. Nu-ti recomand aceasta cale. Este superficiala si nu te ajuta absolut deloc.

O solutie ar fi sa te programezi pentru cateva sedinte de orientare, informare si consiliere in cariera oferite de un profesionist in domeniu. Cariera se construieste in functie de alegerile fiecarei persoane. Este un mix armonios intre munca si alte roluri sociale precum familia, comunitatea sau timpul liber. Pentru a face o alegere inspirata, adreseaza-te unui consilier in cariera!

Consilierul in cariera te ajuta in primul rand sa-ti descoperi propriile atuuri, pe care sa le folosesti in favoarea ta atat la inceput de cariera cat si pe parcursul dezvoltarii acesteia. Te ajuta sa-ti descoperi potentialul profesional si personal. Cu ajutorul unor instrumente psihologice (teste de abilitati, atitudinale, profesionale, comportamentale etc) dar si prin discutii fata-in-fata, consilierul in cariera iti poate prezenta strategii eficiente de a gasi un loc de munca, de a concepe un CV profesionist, de a te prezenta si a te vinde cu succes la interviu, dar si indrumari legate de evolutia profesionala ulterioara.

Mergand mai departe, in conditiile economice actuale, educatia si formarea profesionala se afla in central obiectivelor agendei Uniunii Europene pentru cresterea locurilor de munca. Recesiunea economica a dus la desfiintarea multor locuri de munca, dar si la infiintarea altora care necesita competente diferite si la un nivel mai ridicat.

Trebuie sa fii realist si sa realizezi faptul ca parcursul academic nu te pregateste cu adevarat pentru piata fortei de munca, pentru exigentele acesteia. Aici intervine consilierul in cariera care te va ajuta sa-ti descoperi sau sa-ti dezvolti competente cheie precum relationarea cu ceilalti colegi sau membri ai echipei, comunicarea eficienta, o mai buna cunoastere de sine, spiritul de initiativa, procesul de invatare si multe altele.

Sedintele de consiliere in cariera sunt eficiente mai ales atunci cand la sfarsitul acestora, cu ajutorul consilierului, vei obtine un plan de cariera bine pus la punct, in concordanta cu abilitatile tale. Vei invata cat de important este sa ai un CV structurat si cu informatii relevante, cat de important este sa aplici NUMAI la job-urile care corespund profilului tau si asteptarilor tale profesionale, cum sa te vinzi mai bine intervievatorului si managerilor companiei pentru a obtine jobul dorit.

Statisticile la nivelul Uniunii Europene spun ca studentii consiliati si indrumati profesional in timpul sau la absolvirea facultatii au cu pana la 70% sanse mai mari sa obtina un job in 1-3 luni decat studenti sau proaspat absolventi care nu au fost consiliati profesional. In acelasi timp, peste 85% dintre studentii si absolventii consiliati profesional considera ca au facut cu siguranta alegerea corecta in privinta domeniului de lucru in urma discutiilor cu un consilier si a testelor psiho-aptitudinale pe care le-au completat, fata de doar 48% dintre cei care nu au apelat la astfel de servicii.

Asadar, sfatul meu este sa iei serios in calcul cateva sesiuni de consiliere si orientare profesionala, pentru a avea sanse mult sporite de a obtine un loc de munca intr-un timp scurt, dar si pentru a te asigura ca drumul profesional pe care urmeaza sa pornesti este cel corect pentru tine, in raport cu personalitatea si pregatirea ta.

Sursa foto: http://www.rc-hr.com/esp/Portals/20/Career%20Counseling%20Road%20Sign.jpg

Entry filed under: Day to day life, Educatie, HR, Recomandari. Tags: , , , , , .

Generatia Y modifica politicile de recrutare si motivare

Un comentariu Add your own

  • 1. alina  |  06. 2010 la 19:36

    in completarea celor spuse de tine, am gasit pe net un site care consiliaza tinerii absolventi http://www.talentgate.ro. Am gasit multe sfaturi utile si m-au ajutat sa aplic si la niste joburi.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorii